© 2024 Open Travel, s.r.o.
Realizace mojepaleta.cz

Klášter Všech svatých Svyatogorsk Lavra

Autor Jakub Neumann

Rok

2022
Rozměry 17×24 cm
Druh malba
Styl fotorealistický  
Námět architektura  
Technika olej  
Materiál plátno  
Vystaveno Open Travel, s.r.o. nám. 14. října 2, 15000 Praha 5 - Smíchov
Tento chrám se nachází na jihovýchodě Svyatogorsk Lavra. Vypadá neobvykle: místní tesaři ho sestavili z obrovských borových kmenů, zdobených řezbami ve stylu staré ruské dřevěné architektury 16.-17. století. Ještě před revolucí stál na místě novodobého kláštera kamenný kostel ke cti všech svatých (vysvěcen v roce 1912). V roce 2000 byly zahájeny přípravy na stavbu kostela nového, která trvala dva roky a vysvěcena byla v roce 2004.

Dnes je klášter spíše zemědělskou usedlostí. Žije zde přibližně patnáct mnichů, kteří se zabývají pěstováním zeleniny, krmiv pro zvířata a chovem včel. V areálu kláštera se nachází zahrada, ovocný sad či třeba včelín pro 70 včelstev.

Slovo "skit", označuje obydlí, o malé velikosti, ve kterém mniši žijí a nachází daleko od hlavního kláštera. Život ve sketech je přísnější než v běžných klášterech: služby trvají déle a je zde úplná "izolace" od světa. Pro hosty je skete otevřena pouze 2x ročně: v den ekumenických svatých (první neděle po svátku Letnic) a v den Všech svatých, kteří zazářili v ruské zemi (druhá neděle po Letnicích).

Kostel nyní existuje už jen ve vzpomínkách. Nalézal se v blízkosti bojové linie na východě Ukrajiny, byl zasažen a vyhořel do základů.

Líbí se Vám toto dílo? Napište nám

Mohlo by se vám líbit