© 2024 Open Travel, s.r.o.
Realizace mojepaleta.cz

Luxsus

Autor František Matoušek (Francis de Nim)

Rok

1997
Rozměry 75×100 cm
Druh malba
Technika akryl na plátn  
Vystaveno Open Travel, s.r.o. nám. 14. října 2, 15000 Praha 5 - Smíchov

V roce 1995 založil František Matoušek (1967) se spolužáky z Ateliéru vizuální komunikace Jiřího Davida a Stanislava Diviše na pražské Akademii Davidem Adamcem, Vilémem Kabzanem, Michalem Novotným a Jakubem Špaňhelem skupinu Luxsus. Skupinový program měl velmi blízko k tomu, co tehdy Matoušek sledoval i ve vlastní tvorbě. „V českém kontextu nebylo v té době úplně běžné, aby námětem ,seriózních‘ obrazů byly modelky, módní návrháři, ikony popkultury, svět masmédií včetně jejich pokleslých forem jako pornografie.1 Ve sbírce GAVU Cheb se nachází jeho „skupinový portrét“,2 inspirovaný starou ohmatanou fotkou Rolling Stones, kterou měl ještě z 80. let. Jedná se o slavný snímek, který se v roce 1968 objevil na obálce singlu s jejich hitem Jumpin Jack Flash.3 Vedle základního rozvržení postav k němu odkazuje zejména gesto s rukama složenýma nad hlavou (Novotný) nebo černé brýle postavy vpravo (Adamec). Zvláštní horizontální struktura z nepravidelných linií sice připomene fládrování, ve skutečnosti je však narážkou na práci s denimem, který se už tehdy stal Matouškovým hlavním materiálem.

1 MIKULÁŠTÍK, Milan: LUXSUS (David Adamec, Vilém Kabzan, František Matoušek, Michal Novotný, Jakub Špaňhel), tisková zpráva výstavy, Galerie NTK, 29. 5.–14. 7. 2019.
2 V pořadí zleva Kabzan, Novotný, Špaňhel, Matoušek a Adamec.
3 Na dalších vydáních singlu, například v Německu, je reprodukována stranově otočená, a právě v této verzi ji měl autor.

Líbí se Vám toto dílo? Napište nám

Mohlo by se vám líbit